
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
danie dla 6 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
15 min
tłuszcz do smażenia
świeżo zmielony pieprz
1. etap
zrobione
Rybę ugotuj i rozdrobnij.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Ziemniaki ugotuj i zblenduj, by otrzymać purée.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Natkę pietruszki posiekaj.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wymieszaj dorsza, puree i posiekaną natkę pietruszki w misce. Dodaj ubite na sztywno białka i dopraw pieprzem do smaku. Delikatnie połącz pianę z białek z resztą składników.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Palcami natłuszczonymi oliwą uformuj z otrzymanej masy kuleczki. Wrzuć je na mocno rozgrzany tłuszcz, aż staną się rumiane. Wyjmij na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Na talerzu ułóż liście sałaty i skrop je odrobiną oliwy z oliwek. Kuleczki z dorsza ułóż na sałacie.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min