
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
30 min
1 kg wytrybowanej i pokrojonej w kostkę polędwicy wieprzowej
1 papryka zielona pokrojona w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
5 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
sól i pieprz
Marynata do mięsa:
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
125 ml tłuszczu do smażenia
1. etap
zrobione
Polędwicę włóż do marynaty na minimum pół godziny, najlepiej całą noc.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pieczarki, baklażana i cukinię polej tłuszczem do smażenia, posyp ziołami prowansalskimi i popieprz. Połóż warzywa na grillu, pilnując aby się nie spaliły, potem odłóż na bok.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Paprykę dodaj do mięsa pod koniec marynowania.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grillowania zacznij nabijać naprzemiennie mięso i paprykę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Połóż szaszłyki na grillu na ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Gotowe szaszłyki możesz podawać na drewnianej desce, razem z grillowanymi warzywami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min