![Karp po laotansku](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/11/68.-Karp-po-laotansku-1365x2048.jpg)
Karp po laotańsku
danie dla 4 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
20 min
2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i pofiletowane
6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
20 dag zielonej fasoli szparagowej lub surowej „fasoli kilometrowej”, pokrojonej na kawałki
1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
3 ostre papryczki chili bez pestek (np. „oko ptaka”)
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
1 łyżeczka sosu rybnego nioc mam lub nam pla
tłuszcz do smażenia
1. etap
zrobione
Posól filety. Nie musisz doprawiać ich pieprzem, bo chili doda ostrości.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na patelni bardzo mocno rozgrzej tłuszcz. Jeśli tłuszcz nie będzie dostatecznie gorący, ryba przywrze do dna.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Usmaż filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry (w przeciwnym wypadku ryba brzydko się wygnie).
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Następnie przełóż filety na talerz. Możesz wstawić je do letniego piekarnika, by nie wystygły.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wrzuć cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty. Zeszklij ją. Następnie dorzuć fasolkę i galangal. Podsmaż, aż fasola będzie „al dente”.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dołóż pokrojone pomidory i gotuj wszystko przez 3 - 4 minuty. Unikaj częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej sos ostrygowy. Zamieszaj i spróbuj, czy potrawa jest dość słona. Jeśli nie, dodaj łyżeczkę sosu rybnego.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Dopraw sokiem z limonki i dodaj listki mięty i kolendry ( w całości lub grubo pokrojone).
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Przelej sos do miseczki, ułóż na nim rybę i ozdób listkami ziół.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/4_bruschetta_szynka_parmenska_tapenade-1365x2048.jpg)
Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/33_placki_pancakes_komosa_ryzowa_quinoa_marchew_-por-1365x2048.jpg)
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/41_stek_wolowy_grzyby_whiskey_frytki_belgijskie-1365x2048.jpg)
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/3_bigos_sandacz_glazurowane_szalotki_szalotka-1365x2048.jpg)
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/36_zapiekanka_ziemniaki_ser_kozi_tymiankiem-1365x2048.jpg)
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/14_omlet_chinski-1365x2048.jpg)
Omlet chiński
4 osób
25 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/27_tortilla_kabaczek_ser_owczy-1365x2048.jpg)
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/34_salata_ryz_soczewica-1365x2048.jpg)
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min