Karp po laotańsku
danie dla 4 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
20 min
2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i pofiletowane
6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
20 dag zielonej fasoli szparagowej lub surowej „fasoli kilometrowej”, pokrojonej na kawałki
1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
3 ostre papryczki chili bez pestek (np. „oko ptaka”)
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
1 łyżeczka sosu rybnego nioc mam lub nam pla
tłuszcz do smażenia
1. etap
zrobione
Posól filety. Nie musisz doprawiać ich pieprzem, bo chili doda ostrości.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na patelni bardzo mocno rozgrzej tłuszcz. Jeśli tłuszcz nie będzie dostatecznie gorący, ryba przywrze do dna.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Usmaż filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry (w przeciwnym wypadku ryba brzydko się wygnie).
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Następnie przełóż filety na talerz. Możesz wstawić je do letniego piekarnika, by nie wystygły.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wrzuć cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty. Zeszklij ją. Następnie dorzuć fasolkę i galangal. Podsmaż, aż fasola będzie „al dente”.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dołóż pokrojone pomidory i gotuj wszystko przez 3 - 4 minuty. Unikaj częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej sos ostrygowy. Zamieszaj i spróbuj, czy potrawa jest dość słona. Jeśli nie, dodaj łyżeczkę sosu rybnego.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Dopraw sokiem z limonki i dodaj listki mięty i kolendry ( w całości lub grubo pokrojone).
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Przelej sos do miseczki, ułóż na nim rybę i ozdób listkami ziół.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min