Domowe frytki
danie dla 1 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
10 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i umyj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pokrój frytki na 1 centymetrowe kawałki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Dodaj je do wody i mocz przez 15 minut. Wyjmij.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Zblanszuj frytki we frytkownicy w temperaturze 150°C przez 8 minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Po 8 minutach wyjmij zblanszowane frytki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Tłuszcz do smażenia rozgrzej do 180°C i dodaj ponownie frytki. Smaż do momentu aż będą rumiane i chrupiące.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wyjmij frytki do miski wyłożonej papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Od razu po wyciągnięciu z frytkownicy, posól frytki i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
Omlet chiński
4 osób
25 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min
Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min