![Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/41_stek_wolowy_grzyby_whiskey_frytki_belgijskie-1365x2048.jpg)
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
15 min
1. etap
zrobione
Przygotowanie frytek.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i krótko je opłucz. Pokrój w paski o boku około 1 cm x 1 cm. Ułóż je na czystej ściereczce. Nie myj ich dodatkowo, by nie wypłukiwać skrobi.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Rozgrzej tłuszcz w frytkownicy do 160°C.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wsyp ziemniaki do koszyczka i zanurz je w tłuszczu na 5 minut. Następnie wyciągnij koszyk i pozwól, by tłuszcz ociekł.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wysyp ziemniaki na papierowy ręcznik i pozostaw na 30 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Podnieś temperaturę frytkownicy do 180°C.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Ponownie włóż frytki do koszyczka i zanurz w tłuszczu na nieco więcej niż minutę, aż staną się złociste.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wyjmij koszyk, odsącz tłuszcz i dobrze potrząśnij.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Wysyp frytki na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Posól dobrze i podawaj ciepłe.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Wypiecz steki tak, jak lubisz.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż na talerz i pozostaw w cieple, by nie wystygły.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Na tej samej patelni zrumień na brązowo grzyby, dolej whisky i podpal.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Następnie dodaj śmietanę z musztardą i mieszaj sos, aż się zagotuje.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Z oliwy i octu balsamicznego przygotuj vinaigrette do rukoli.
zaznacz jako zrobione
16. etap
zrobione
Mięso podaj na podgrzanych talerzach, polane sosem i udekorowane rukolą.
zaznacz jako zrobione
17. etap
zrobione
Smacznego.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/63_klopsiki_cielece_z_salatka_curry-1365x2048.jpg)
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/55_chili_con_carne-1365x2048.jpg)
Chili con carne
4 osób
50 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/39_czerwone_curry_wolowe_z_mleko_kokosowe_po_tajsku-1365x2048.jpg)
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/13_saute_indyk_mleczko_kokosowe-1365x2048.jpg)
Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/39_czerwone_curry_wolowe_z_mleko_kokosowe_po_tajsku-1365x2048.jpg)
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/5_crumble_czerwone_owoce_ocet_balsamiczny-1365x2048.jpg)
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/21_papryki_faszerowane_ricotta-1365x2048.jpg)
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/29_pikantna_wieprzowina_mleczko_kokosowe-1365x2048.jpg)
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/11/68.-Karp-po-laotansku-1365x2048.jpg)
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/11/82.-Piernikowo-gruszkowy-piernik-w-pucharku-1365x2048.jpg)
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/65_gazpacho_z_koprem_wloskim_i_prazonymi_migdalami-1365x2048.jpg)
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min