
Jajka po meksykańsku
danie dla 4 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
40 min
6 dużych dojrzałych pomidorów (obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki)
1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej
1 świeża papryczka „oko ptaka” lub inna ostra
odrobina tłuszczu do smażenia
100 ml wody
1. etap
zrobione
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przez około 3 minuty zrumień cebulę i paprykę, ciągle mieszając.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zmniejsz ogień i dorzuć czosnek, pomidory i pokrojoną papryczkę.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posól, popieprz, posłódź odrobinę i dodaj wodę. Przykryj i gotuj na delikatnym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Nastaw piekarnik na 200°C.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podgrzej tortille na patelni bez tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Sos pomidorowy przełóż do czterech małych kokilek do zapiekania. Do każdej z nich wbij następnie jajko.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Zapiecz w piekarniku przez 15 minut, aż białka i żółtka się zetną.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Posól, popieprz i posyp kolendrą. Podawaj z ciepłymi tortillami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
A może coś zupełnie innego?

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Tarta prowansalska
4 osób
60 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min