Jajka po meksykańsku
danie dla 4 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
40 min
6 dużych dojrzałych pomidorów (obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki)
1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej
1 świeża papryczka „oko ptaka” lub inna ostra
odrobina tłuszczu do smażenia
100 ml wody
1. etap
zrobione
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przez około 3 minuty zrumień cebulę i paprykę, ciągle mieszając.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zmniejsz ogień i dorzuć czosnek, pomidory i pokrojoną papryczkę.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posól, popieprz, posłódź odrobinę i dodaj wodę. Przykryj i gotuj na delikatnym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Nastaw piekarnik na 200°C.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podgrzej tortille na patelni bez tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Sos pomidorowy przełóż do czterech małych kokilek do zapiekania. Do każdej z nich wbij następnie jajko.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Zapiecz w piekarniku przez 15 minut, aż białka i żółtka się zetną.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Posól, popieprz i posyp kolendrą. Podawaj z ciepłymi tortillami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
A może coś zupełnie innego?
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Chili con carne
4 osób
50 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min