
Tarta prowansalska
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
45 min
1. etap
zrobione
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, posól i popieprz, posyp ziołami prowansalskimi i smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Piekarnik podgrzej do 200°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W salaterce roztrzep jajka ze śmietaną, posól i popieprz. Ciasto francuskie rozłóż w formie na tartę i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto przełóż podsmażone warzywa i zalej je masą ze śmietany i jajek. Piecz przez 35-40 minut.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jedz tartę gorącą lub ciepłą z zieloną sałatą.
zaznacz jako zrobione
A może coś zupełnie innego?

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min