![Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/63_klopsiki_cielece_z_salatka_curry-1365x2048.jpg)
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
danie dla 2 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
15 min
Na klopsiki
kilka gałązek koperku, pietruszki i kolendry
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sos
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
Na sałatkę
12 pomidorków cherry pokrojonych na ćwiartki
½ ogórka zielonego pokrojonego w półtalarki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
Na dressing
1 ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżka wody
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Do mielonej cielęciny dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, białko z jajka, posiekane zioła (koperek, pietruszkę i kolendrę), pokruszoną bryndzę oraz sól i pieprz.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Zwilż dłonie oliwą i formuj klopsiki.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na patelni rozgrzej tłuszcz, włóż klopsiki i zrumień je ze wszystkich stron.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Przełóż klopsiki na talerz.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Do tłuszczu z klopsików wrzuć posiekany koperek i ziarenka czerwonego pieprzu. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Otrzymanym sosem polej klopsiki.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Miód, musztardę, ocet, curry i czosnek włóż do miseczki i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Powoli dodawaj oliwę, nie przerywając mieszania.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Powstałą emulsję połącz z łyżką wody, dopraw solą i pieprzem i wylej na sałatę i pokrojone warzywa.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Klopsiki podawaj z sałatką.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/55_chili_con_carne-1365x2048.jpg)
Chili con carne
4 osób
50 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/41_stek_wolowy_grzyby_whiskey_frytki_belgijskie-1365x2048.jpg)
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/39_czerwone_curry_wolowe_z_mleko_kokosowe_po_tajsku-1365x2048.jpg)
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/26_jajko_po_meksykansku-1365x2048.jpg)
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/107_kolorowa_salatka_z_krety_podawana_w_chlebie-1365x2048.jpg)
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/49_nalesnik_galette_po_libansku-1365x2048.jpg)
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/58_gesia_piers_z_grilla_na_salatce_z_fasolki-1365x2048.jpg)
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/34_salata_ryz_soczewica-1365x2048.jpg)
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/3_bigos_sandacz_glazurowane_szalotki_szalotka-1365x2048.jpg)
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min