
Domowe chipsy
danie dla 1 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
3 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry 2-3 lub 4 mm.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Po pokrojeniu dodaj je od razu do miski z wodą, aby nie ściemniały oraz w celu pozbycia się skrobi.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Po pokrojeniu wszystkich ziemniaków, przepłucz je ponownie pod bieżącą wodą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wysusz pokrojone ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Smaż ziemniaki we frytkownicy 3 minuty w temperaturze 160-170°C (lub w dużym garnku, w którym tłuszcz do smażenia będzie do połowy). W trakcie smażenia mieszaj ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Po 3 minutach wyciągnij chipsy i odsącz nadmiar tłusczu na ręczniku papierowym. Posól i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min