Domowe chipsy
danie dla 1 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
3 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry 2-3 lub 4 mm.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Po pokrojeniu dodaj je od razu do miski z wodą, aby nie ściemniały oraz w celu pozbycia się skrobi.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Po pokrojeniu wszystkich ziemniaków, przepłucz je ponownie pod bieżącą wodą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wysusz pokrojone ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Smaż ziemniaki we frytkownicy 3 minuty w temperaturze 160-170°C (lub w dużym garnku, w którym tłuszcz do smażenia będzie do połowy). W trakcie smażenia mieszaj ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Po 3 minutach wyciągnij chipsy i odsącz nadmiar tłusczu na ręczniku papierowym. Posól i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Domowe frytki
1 osoba
35 min
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min
Chili con carne
4 osób
50 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min