Placki z quinoa, marchewki i pora
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
2 marchewki pokrojone w drobną kostkę lub starte
tłuszcz do smażenia
2 łyżki pokrojonej kolendry lub koperku
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Zagotuj 2,5 raza więcej posolonej wody niż wynosi objętość quinoa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wsyp quinoę do wrzącej wody i gotuj około 20 minut na średnim ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do rondla wlej 100 ml wody, dodaj masło, posól, popieprz i posłódź.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wrzuć marchewkę oraz pora i duś 10 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze przez 5 minut bez pokrywki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
W miseczce ubij jajka ze śmietaną i mąką gryczaną.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dodaj ugotowane warzywa, quinoę, starty ser oraz pistacje i kolendrę lub koper. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Na lekko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywierającą usmaż placuszki z przygotowanej masy.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Podawaj je z zieloną sałatą na ciepło lub na zimno.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min