Japońska tempura z kwiatów cukinii
danie dla 2 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
3 min
1. etap
zrobione
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtko i szczyptę soli. Powoli wlewaj wodę i mieszaj ciasto pałeczkami, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zanurz warzywa w cieście i smaż w gorącym oleju (160-180°C) ok. 2 - 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wyjmij i połóż na chwilę na ręczniku papierowym, lub na kratce aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Do gorącego tłuszczu na chwilę wrzuć natkę pietruszki, odsącz z tłuszczu, posól i udekoruj nią tempurę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
A może coś zupełnie innego?
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min
Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min