
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
30 min
Na ciasto
pół łyżeczki soli morskiej
300 ml wody
tłuszcz do smażenia
Na wypełnienie
2 małe bakłażany pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
2 pomidory z wyciętymi szypułkami, pokrojone w grubą kostkę
3 plastry cytryny confit lub starta skórka z wyparzonej cyrtyny
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sos
1. etap
zrobione
Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie w misce.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej 30 minut (możesz przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki).
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wszystkie składniki na sos wymieszaj w miseczce, dopraw solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Odstaw, by smaki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Na lekko natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelni piecz na mocnym ogniu cienkie naleśniki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Gotowe układaj na talerzu jeden na drugim , a na koniec nakryj drugim talerzem, by nie stały się suche.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Bakłażany wrzuć na 5 minut na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Pokrojone pomidory włóż do miski, dodaj kolendrę i cytrynę confit (lub startą skórkę) i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dodaj również bakłażany z patelni, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Na każdy naleśnik nałóż farsz i zagnij jego cztery boki do środka, tworząc kopertę.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Podawaj z sosem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Omlet chiński
4 osób
25 min
A może coś zupełnie innego?

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min