Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
15 min
1. etap
zrobione
Zagotuj litr posolonej wody. Ugotuj w niej szparagi (5 minut), odsącz je i schłódź w zimnej wodzie, by były jędrne.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zagotuj wodę i ugotuj jajka przez 6-8 minut w zależności od ich wielkości.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wystudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Szczypiorek posiekaj, połowę wymieszaj z serkiem wiejskim.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do salaterki wlej ocet balsamiczny i oliwę, dołóż połowę musztardy, posól i popieprz. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Do sosu wrzuć pokrojony seler, szpinak oraz kiełki i wymieszaj. Na sałatce ułóż jajka, szparagi i serek wiejski. Posyp ziarnami gorczycy z musztardy i szczypiorkiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Podaj od razu, najlepiej z kromką chleba.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min