
Ciastka francuskie z kremem waniliowym
danie dla 8 osób
czas przygotowania
90 min
czas
chłodzenia
60 min
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 200°C (opcja termoobieg).
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozwałkuj ciasto francuskie tak, by miało 3 mm grubości i pokrój je w prostokąty o wymiarach 11 x 6 cm. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i oprósz ją cukrem pudrem tak, żeby pokryć całą jej powierzchnię. Ułóż w blaszce prostokąty ciasta, posyp je cukrem pudrem, przykryj pergaminem, a następnie przyciśnij drugą blaszką. Piecz ok. 25 minut.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Przygotuj krem waniliowy.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Utrzyj żółtka z cukrem i maką kukurydzianą. Laskę wanilii przetnij i wydobądź z niej ziarna, dodaj je do mleka. Zagotuj mleko z wanilią, a następnie przestudź i wlej do utartych żółtek. Całość przelej do rondla. Postaw go na średnim ogniu i podgrzewaj, ubijając trzepaczką tak długo, aż krem zgęstnieje i zagotuje się. Podgrzewaj go jeszcze przez minutę, a następnie dorzuć 100 g masła pokrojonego na kawałki. Mieszaj trzepaczką, aż krem stanie się gładki. Wlej go do salaterki, nakryj folią spożywczą i pozostaw do schłodzenia. Gdy wystygnie, ubij go ponownie mikserem.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Na połowę upieczonych prostokątów z ciasta wyciśnij krem przy pomocy worka cukierniczego. Każdy prostokąt z kremem nakryj drugim prostokątem.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Ciastka udekoruj malinami i miętą. Posyp cukrem pudrem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
A może coś zupełnie innego?

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min