
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
danie dla 6 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
55 min
Ciasto
250 g suszonych daktyli dobrej jakości (nie mogą być suche)
310 ml gorącej wody
150 g drobnego cukru trzcinowego
Sos
1. etap
zrobione
Daktyle wsyp do miseczki. Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę sody i wlej do daktyli.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Poczekaj około 10 minut.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Następnie dodaj cukier trzcinowy, masło oraz jajka i zmiksuj wszystko przez 2 minuty.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Dosyp mąkę z drożdżami w proszku i połącz składniki mikserem.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Otrzymaną masę wylej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Piecz przez 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Po wyjęciu wystudź ciasto na kratce.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
W tym czasie rozpuść w rondelku masło. Dosyp brązowy cukier i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Następnie wlej 100 ml śmietanki i gotuj, by sos stał się odpowiednio gęsty.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Kawałki ciasta polej karmelowym sosem i podaj z gałką ulubionych lodów.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
A może coś zupełnie innego?

Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min

Omlet chiński
4 osób
25 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min