Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
danie dla 3 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
90 min
Do jagnięciny
4 combry z jagnięciny pokrojone w grubą kostkę
tłuszcz do smażenia
125 ml wody
Na kaszę
30 dag kaszy bulgur (ewentulnie kuskus)
2 duże cebule pokrojone w drobną kosteczkę
tłuszcz do smażenia
0,5 l gorącej wody
1. etap
zrobione
Jeśli nie masz naczynia tajine, użyj zwykłego garnka z przykrywką.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej w nim mocno tłuszcz, wrzuć pokrojone mięso i zrumień je.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posyp rozgniecionymi w moździerzu nasionami kolendry i kminkiem oraz kurkumą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Dorzuć migdały, morele, miód oraz płatki lawendy (zostaw część kwiatków do dekoracji dania).
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wlej wodę i odskrob z dna naczynia to, co przywarło.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wymieszaj składniki.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przykryj i duś przez 75 minut na minimalnym płomieniu, uważając by nic się nie przypaliło.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W drugim garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dosyp rodzynki i cynamon.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Gdy rodzynki lekko spęcznieją, wrzuć kaszę i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Dopraw pieprzem.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Wlej gorącą wodę, dobrze wymieszaj składniki i przykryj garnek.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Duś 15 minut, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Na talerzu ułóż kaszę, na środku, w zagłębieniu w kaszy umieść tajine i przystrój wszystko kwiatkami lawendy.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min