![Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/60_lawendowe_tajine_z_jagniecina_i_kasza-1365x2048.jpg)
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
danie dla 3 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
90 min
Do jagnięciny
4 combry z jagnięciny pokrojone w grubą kostkę
tłuszcz do smażenia
125 ml wody
Na kaszę
30 dag kaszy bulgur (ewentulnie kuskus)
2 duże cebule pokrojone w drobną kosteczkę
tłuszcz do smażenia
0,5 l gorącej wody
1. etap
zrobione
Jeśli nie masz naczynia tajine, użyj zwykłego garnka z przykrywką.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej w nim mocno tłuszcz, wrzuć pokrojone mięso i zrumień je.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posyp rozgniecionymi w moździerzu nasionami kolendry i kminkiem oraz kurkumą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Dorzuć migdały, morele, miód oraz płatki lawendy (zostaw część kwiatków do dekoracji dania).
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wlej wodę i odskrob z dna naczynia to, co przywarło.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wymieszaj składniki.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przykryj i duś przez 75 minut na minimalnym płomieniu, uważając by nic się nie przypaliło.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W drugim garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dosyp rodzynki i cynamon.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Gdy rodzynki lekko spęcznieją, wrzuć kaszę i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Dopraw pieprzem.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Wlej gorącą wodę, dobrze wymieszaj składniki i przykryj garnek.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Duś 15 minut, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Na talerzu ułóż kaszę, na środku, w zagłębieniu w kaszy umieść tajine i przystrój wszystko kwiatkami lawendy.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/39_czerwone_curry_wolowe_z_mleko_kokosowe_po_tajsku-1365x2048.jpg)
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/36_zapiekanka_ziemniaki_ser_kozi_tymiankiem-1365x2048.jpg)
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/29_pikantna_wieprzowina_mleczko_kokosowe-1365x2048.jpg)
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/92_zupa_rybna_caldeirada-1365x2048.jpg)
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/27_tortilla_kabaczek_ser_owczy-1365x2048.jpg)
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/18_dorsz_ryba_soczewica_swiezy_szpinak-1365x2048.jpg)
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Domowe frytki
1 osoba
35 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/49_nalesnik_galette_po_libansku-1365x2048.jpg)
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/11/78.-Sezamowe-i-makowe-buleczki-maslane-1365x2048.jpg)
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min