Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą

danie dla 3 osób

czas przygotowania
15 min

czas przyrządzenia
90 min

1. etap

zrobione

Jeśli nie masz naczynia tajine, użyj zwykłego garnka z przykrywką.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Rozgrzej w nim mocno tłuszcz, wrzuć pokrojone mięso i zrumień je.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Posyp rozgniecionymi w moździerzu nasionami kolendry i kminkiem oraz kurkumą.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Dorzuć migdały, morele, miód oraz płatki lawendy (zostaw część kwiatków do dekoracji dania).

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Wlej wodę i odskrob z dna naczynia to, co przywarło.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Wymieszaj składniki.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Przykryj i duś przez 75 minut na minimalnym płomieniu, uważając by nic się nie przypaliło.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

W drugim garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Dosyp rodzynki i cynamon.

zaznacz jako zrobione

10. etap

zrobione

Gdy rodzynki lekko spęcznieją, wrzuć kaszę i wymieszaj.

zaznacz jako zrobione

11. etap

zrobione

Dopraw pieprzem.

zaznacz jako zrobione

12. etap

zrobione

Wlej gorącą wodę, dobrze wymieszaj składniki i przykryj garnek.

zaznacz jako zrobione

13. etap

zrobione

Duś 15 minut, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj.

zaznacz jako zrobione

14. etap

zrobione

Na talerzu ułóż kaszę, na środku, w zagłębieniu w kaszy umieść tajine i przystrój wszystko kwiatkami lawendy.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą

4 osób

165 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem

4 osób

70 min