
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
danie dla 6 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
25 min
1. etap
zrobione
Duży szpinak oczyść z ogonków (jeśli masz szpinak baby, nie musisz tego robić).
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej patelnię z tłuszczem i podsmaż szpinak przez jakieś 2 minuty.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Następnie odsącz go z tłuszczu, wyciśnij i pokrój dość grubo (tylko jeśli jest duży).
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Nastaw piekarnik na 210°C.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
W garnku podgrzej mleko. Gdy jego powierzchnia zacznie drgać, na 5 minut włóż do niego dorsza i utrzymuj tę temperaturę. Następnie wyjmij rybę, odsącz ją i zdejmij z niej skórę. Mleko zachowaj.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Rozpuść 30 g masła w rondlu. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i znów postaw na delikatnym płomieniu na 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlej przecedzone uprzednio mleko, mieszaj, podgrzewając, aż sos zgęstnieje. Połącz z żółtkiem. Posól, dodaj gałkę muszkatołową, sok z cytryny i pieprz cayenne. Zamieszaj. Dołóż szpinak i rozdrobnionego dorsza. Zamieszaj ponownie.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj warstwą tartego sera i włóż na 20 minut do piekarnika.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Zapiekankę podaj z zieloną sałatą.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Tarta prowansalska
4 osób
60 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Chili con carne
4 osób
50 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min