Zapiekanka z dorsza i szpinaku
danie dla 6 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
25 min
1. etap
zrobione
Duży szpinak oczyść z ogonków (jeśli masz szpinak baby, nie musisz tego robić).
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej patelnię z tłuszczem i podsmaż szpinak przez jakieś 2 minuty.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Następnie odsącz go z tłuszczu, wyciśnij i pokrój dość grubo (tylko jeśli jest duży).
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Nastaw piekarnik na 210°C.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
W garnku podgrzej mleko. Gdy jego powierzchnia zacznie drgać, na 5 minut włóż do niego dorsza i utrzymuj tę temperaturę. Następnie wyjmij rybę, odsącz ją i zdejmij z niej skórę. Mleko zachowaj.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Rozpuść 30 g masła w rondlu. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i znów postaw na delikatnym płomieniu na 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlej przecedzone uprzednio mleko, mieszaj, podgrzewając, aż sos zgęstnieje. Połącz z żółtkiem. Posól, dodaj gałkę muszkatołową, sok z cytryny i pieprz cayenne. Zamieszaj. Dołóż szpinak i rozdrobnionego dorsza. Zamieszaj ponownie.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj warstwą tartego sera i włóż na 20 minut do piekarnika.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Zapiekankę podaj z zieloną sałatą.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min
Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min