
Pierożki z kurczakiem w rosole
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
90 min
Na bulion
1 kurczak podzielony na części
3 marchewki pokrojone w talarki
2 małe pietruszki pokrojone w talarki
2 l wody
Na pierożki
40 ml wody
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Wrzuć do garnka pietruszkę, marchewkę i pora. Przekrojoną na pół cebulę i imbir opal nad ogniem, a nastepnie dołóż do pokrojonych warzyw.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Umieść w garnku piersi, udka i korpus kurczaka pokrojony na kawałki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Zalej składniki zimną wodą. Wrzuć goździki i laskę cynamonu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Gotuj przez półtorej godziny na wolnym ogniu. Następnie odstaw do wystudzenia.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Chłodny rosół przelej przez sito, wyjąwszy uprzednio mięso i warzywa. Aby był klarowny, wlej do niego lekko ubite, spienione białka i podgrzej wszystko.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Białko wypłynie pod wpływem ciepła, wypierająć ku górze szumowiny. Przelej rosół łyżką wazową przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Trzy roztrzepane w miseczce jajka wymieszaj z oliwą i wodą.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Do większej miski wsyp mąkę i sól. Zrób dołek w mące i wlej do niego jajka z wodą i oliwą. Mieszaj od środka na zewnątrz, by składniki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Ciasto przełóż na posypany mąką blat i wyrób na gładko.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Następnie zawiń w folię i umieść na 30 minut w lodówce.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Ugotowane w rosole piersi, cebulki, suszone pomidory, czosnek i natkę pietruszki zmiel, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Pokrój na niewielkie kwadraty.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Na każdym z nich połóż małą kulkę farszu. Sklej razem rogi ciasta, lekko naciągając, by powstała z niego sakiewka.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Odkładaj kolejne pierożki na blat lub talerz posypany mąką, by się nie przykleiły.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju, włóż sakiewki i gotuj przez 3-4 minuty.
zaznacz jako zrobione
16. etap
zrobione
Delikatnie wymieszaj pokrojony imbir, suszone pomidory, szczypiorek i bazylię.
zaznacz jako zrobione
17. etap
zrobione
Na talerze połóż najpierw mieszankę z imbirem, a następnie kilka pierożków.
zaznacz jako zrobione
18. etap
zrobione
Zalej rosołem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min

Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min