Pierożki z kurczakiem w rosole
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
90 min
Na bulion
1 kurczak podzielony na części
3 marchewki pokrojone w talarki
2 małe pietruszki pokrojone w talarki
2 l wody
Na pierożki
40 ml wody
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Wrzuć do garnka pietruszkę, marchewkę i pora. Przekrojoną na pół cebulę i imbir opal nad ogniem, a nastepnie dołóż do pokrojonych warzyw.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Umieść w garnku piersi, udka i korpus kurczaka pokrojony na kawałki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Zalej składniki zimną wodą. Wrzuć goździki i laskę cynamonu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Gotuj przez półtorej godziny na wolnym ogniu. Następnie odstaw do wystudzenia.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Chłodny rosół przelej przez sito, wyjąwszy uprzednio mięso i warzywa. Aby był klarowny, wlej do niego lekko ubite, spienione białka i podgrzej wszystko.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Białko wypłynie pod wpływem ciepła, wypierająć ku górze szumowiny. Przelej rosół łyżką wazową przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Trzy roztrzepane w miseczce jajka wymieszaj z oliwą i wodą.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Do większej miski wsyp mąkę i sól. Zrób dołek w mące i wlej do niego jajka z wodą i oliwą. Mieszaj od środka na zewnątrz, by składniki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Ciasto przełóż na posypany mąką blat i wyrób na gładko.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Następnie zawiń w folię i umieść na 30 minut w lodówce.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Ugotowane w rosole piersi, cebulki, suszone pomidory, czosnek i natkę pietruszki zmiel, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Pokrój na niewielkie kwadraty.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Na każdym z nich połóż małą kulkę farszu. Sklej razem rogi ciasta, lekko naciągając, by powstała z niego sakiewka.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Odkładaj kolejne pierożki na blat lub talerz posypany mąką, by się nie przykleiły.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju, włóż sakiewki i gotuj przez 3-4 minuty.
zaznacz jako zrobione
16. etap
zrobione
Delikatnie wymieszaj pokrojony imbir, suszone pomidory, szczypiorek i bazylię.
zaznacz jako zrobione
17. etap
zrobione
Na talerze połóż najpierw mieszankę z imbirem, a następnie kilka pierożków.
zaznacz jako zrobione
18. etap
zrobione
Zalej rosołem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min