
Tarta flanowa ze śliwkami
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
30 min
1. etap
zrobione
Do miski wrzuć 4 żółtka oraz 3 cale jajka, wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Dodaj 150 g cukru i mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W garnuszku podgrzej mleko, razem ze śmietanką i resztą cukru. Uważaj, aby mleko nie wykipiało.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Pokrój śliwki na drobne paseczki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Połącz masę jajeczną z mlekiem i śmietanką. W ten sposób otrzymasz flan.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Rozwałkuj ciasto i przełóż je do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nakłuj ciasto widelcem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Spód ciasta posyp śliwkami, a następnie zalej je letnią masą flanową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Posyp cukrem pudrem i udekoruj listkiem mięty.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
A może coś zupełnie innego?

Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min