
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
tluszcz do smażenia
Na jajka w koszulkach:
1 l wody
1. etap
zrobione
Umyj i oczyść szpinak z ogonków. Obierz i posiekaj szalotkę. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzuć szalotkę i pokrojonego w kostkę pomidora, by odparowały i zmiękły.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Dosyp soczewicę i wlej 375 ml wody z listkiem laurowym. Przykryj i duś 20 minut na granicy wrzenia, zaś na trzy minuty przed końcem gotowania soczewicy, wyjmij listek laurowy, dodaj szpinak i zamieszaj. Odstaw na bok.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Polędwiczki z dorsza obtocz w curry, soli, pieprzu i łyżce oliwy. Włóż do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku na 8-10 minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Przygotuj jajka w koszulkach. W tym celu zagotuj wodę z octem i włóż delikatnie jedno po drugim bez skorupek na 3 minuty. Woda nie powinna wrzeć, ale lekko drgać. Gotowe jajka wyjmij ostrożnie i odsącz na papierze.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min