
Sajgonki z Sajgonu
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
10 min
5 dag mięsa z piersi kurczaka – drobno posiekanego
5 dag mięsa wieprzowego – drobno posiekanego
5 dag czarnych grzybów np. shiitake - namoczonych
10 dag makaronu ryżowego nitki (sparzonego i pokrojonego)
5 dag kiełków soi - pokrojonych
listki z 1 małego pęczka kolendry - posiekane
8 płatów makaronu ryżowego do sajgonek
liście sałaty maślanej do dekoracji
tłuszcz do smażenia
1. etap
zrobione
Kierując się instrukcją producenta, przygotuj płaty ciasta ryżowego.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Do miski włóż posiekane mięso wieprzowe i drobiowe, krewetki, namoczone grzyby, makaron ryżowy, kiełki fasoli, czosnek, cebulę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie wbij jajko i ponownie wymieszaj całość.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Na każdy płat ciasta ryżowego nałóż łyżeczkę farszu, spłaszcz lekko. Boki ciasta zawiń do środka, by jeden nachodził na drugi, a następnie zwiń dość ściśle.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
W woku rozgrzej mocno tłuszcz. Powinno być go tyle, by sajgonki mogły zanurzyć się do połowy. Zrumień sajgonki z obu stron. Odsącz je z tłuszczu, układając na papierowym ręczniku.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Jedz sajgonki zawinięte w liść sałaty, maczając je w sosie rybnym.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min