Francuska zupa grochowa
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
40 min
1. etap
zrobione
Umyty groch wsyp do sporego garnka i zalej wodą tak, by był nią pokryty. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu. Wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i wrzuć na chwilę wszystkie pokrojone warzywa, by lekko się zrumieniły.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wlej bulion i dodaj groch. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Potem włóż boczek i gotuj wszystko jeszcze przez pół godziny.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Następnie wyjmij mięso i odlej do kubeczka kilka łyżek wywaru z odrobiną grochu – posłużą do dekoracji.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Pozostałą zupę zmiksuj i gotuj jeszcze przez jakiś czas na wolnym ogniu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Pokrój boczek na paseczki, zrumień je na patelni, a następnie odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min