Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
danie dla 6 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
90 min
1. etap
zrobione
Umyj i osusz kolendrę. Odłóż 3 gałązki. Z reszty oberwij liście i posiekaj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W rozgrzanym rondlu z niewielka ilością tłuszczu zrumień posolone i popieprzone kawałki kurczaka. Gdy będą dobrze przyrumienione, wyjmij je, a na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż na złoty kolor, mieszając przez 3 minuty na dość żywym ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Włóż ponownie kurczaka do rondla, przypraw kurkumą, curry i nasionami kolendry, posól i popieprz. Dorzuć paprykę, posiekaną kolendrę, oliwki, orzechy nerkowca i ćwiartki cytryn oraz olej arachidowy. Dobrze zamieszaj. Dolej 200 ml wody, przykryj i duś na średnim ogniu przez półtorej godziny.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Podawaj bardzo gorące, przystroiwszy gałązkami kolendry, z ziemniakami gotowanymi na parze lub z kaszą kuskus.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
Chili con carne
4 osób
50 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min
Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min
Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min
Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min