Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
danie dla 6 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
90 min
1. etap
zrobione
Umyj i osusz kolendrę. Odłóż 3 gałązki. Z reszty oberwij liście i posiekaj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W rozgrzanym rondlu z niewielka ilością tłuszczu zrumień posolone i popieprzone kawałki kurczaka. Gdy będą dobrze przyrumienione, wyjmij je, a na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż na złoty kolor, mieszając przez 3 minuty na dość żywym ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Włóż ponownie kurczaka do rondla, przypraw kurkumą, curry i nasionami kolendry, posól i popieprz. Dorzuć paprykę, posiekaną kolendrę, oliwki, orzechy nerkowca i ćwiartki cytryn oraz olej arachidowy. Dobrze zamieszaj. Dolej 200 ml wody, przykryj i duś na średnim ogniu przez półtorej godziny.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Podawaj bardzo gorące, przystroiwszy gałązkami kolendry, z ziemniakami gotowanymi na parze lub z kaszą kuskus.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min
Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min