
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
danie dla 6 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
90 min
1. etap
zrobione
Umyj i osusz kolendrę. Odłóż 3 gałązki. Z reszty oberwij liście i posiekaj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W rozgrzanym rondlu z niewielka ilością tłuszczu zrumień posolone i popieprzone kawałki kurczaka. Gdy będą dobrze przyrumienione, wyjmij je, a na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż na złoty kolor, mieszając przez 3 minuty na dość żywym ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Włóż ponownie kurczaka do rondla, przypraw kurkumą, curry i nasionami kolendry, posól i popieprz. Dorzuć paprykę, posiekaną kolendrę, oliwki, orzechy nerkowca i ćwiartki cytryn oraz olej arachidowy. Dobrze zamieszaj. Dolej 200 ml wody, przykryj i duś na średnim ogniu przez półtorej godziny.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Podawaj bardzo gorące, przystroiwszy gałązkami kolendry, z ziemniakami gotowanymi na parze lub z kaszą kuskus.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min