![Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/54_pieczona_kaczka_z_sosem_z_grzybow_i_bialej_rzodkwi-2048x1365.jpg)
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
danie dla 4 osób
czas przygotowania
45 min
czas
przyrządzenia
100 min
Na farsz
10 dag mielonego mięsa wieprzowego
posiekane listki z 1 gałązki szałwii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól i pieprz
Na kaczkę
10 dag boczku pokrojonego w małe kawałki
tłuszcz do smażenia
250 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz
Na sos
1 biała rzodkiew pokrojona w słupki
1 mały słoik cebulki marynowanej
3 pieczarki pokrojone w plasterki
1 gałązka pietruszki - posiekana
tłuszcz do smażenia
sól
1. etap
zrobione
Aby przygotować farsz, połącz w misce wątróbkę, cebulę, mielone mięso i żółtka.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Dodaj posiekaną szałwię i natkę pietruszki, majeranek oraz pieprz i sól. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Kaczkę natrzyj dobrze w środku solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wypełnij jej wnętrze farszem, a następnie zaszyj kuper i szyję. Natrzyj ją pieprzem i solą z zewnątrz.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do dużego rondla (typu cocotte) z odrobiną zimnego tłuszczu wrzuć boczek i podpraż go lekko, a potem włóż kaczkę i zrumień ją na złoto ze wszystkich stron przez 20-30 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wyjmij na chwilę z rondla kaczkę i boczek, wylej tłuszcz i znów umieść w nim mięso z boczkiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Dolej wino i bulion, nakryj i wstaw na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W tym czasie przygotuj sos.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Rozgrzej tłuszcz na patelni.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Wrzuć rzodkiew i podgrzewaj na mocnym płomieniu przez 3-4 minuty.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Dodaj marynowaną cebulkę, a za chwilę cukier puder. Gdy warzywa się zrumienią na złoto, przełóż je do miski.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Pieczarki wrzuć na patelnię bez tłuszczu, posól lekko i podsmaż.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Następnie dodaj kurki i również je podsmaż. Przełóż grzyby do miski z warzywami.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Upieczoną kaczkę wyjmij z rondla i przykryj folią aluminiową.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Usuń z naczynia nadmiar tłuszczu, ktory wytopił się z kaczki i postaw je na ogniu.
zaznacz jako zrobione
16. etap
zrobione
Dodaj przygotowane grzyby i warzywa oraz liść laurowy. Gotuj przez ok.10 minut.
zaznacz jako zrobione
17. etap
zrobione
Następnie zabiel sos śmietaną.
zaznacz jako zrobione
18. etap
zrobione
Dopraw go solą i pieprzem, posyp posiekaną natką. Kaczkę podawaj z warzywami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/11/70-Sajgonki-z-Sajgonu-1365x2048.jpg)
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/73_pierozki_z_kurczakiem_w_rosole-1365x2048.jpg)
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/58_gesia_piers_z_grilla_na_salatce_z_fasolki-1365x2048.jpg)
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/37_perliczka_w_cydrze_cydr_zapiekanka_kalafior-1365x2048.jpg)
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/21_papryki_faszerowane_ricotta-1365x2048.jpg)
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/15_tajine_kurczak_cytryna_czarne_oliwki-1365x2048.jpg)
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/4_bruschetta_szynka_parmenska_tapenade-1365x2048.jpg)
Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/09/swieza_salatka_z_marchewka_papryka_tunczykiem-1365x2048.jpg)
Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/9_tiramisu_kajmak_mango-1365x2048.jpg)
Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/33_placki_pancakes_komosa_ryzowa_quinoa_marchew_-por-1365x2048.jpg)
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/5_crumble_czerwone_owoce_ocet_balsamiczny-1365x2048.jpg)
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/66_zupa_krem_z_brokulow_z_wedzonym_lososiem_i_mascarpone-1365x2048.jpg)
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/60_lawendowe_tajine_z_jagniecina_i_kasza-1365x2048.jpg)
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
![](https://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min