
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
danie dla 4 osób
czas przygotowania
45 min
czas
przyrządzenia
100 min
Na farsz
10 dag mielonego mięsa wieprzowego
posiekane listki z 1 gałązki szałwii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól i pieprz
Na kaczkę
10 dag boczku pokrojonego w małe kawałki
tłuszcz do smażenia
250 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz
Na sos
1 biała rzodkiew pokrojona w słupki
1 mały słoik cebulki marynowanej
3 pieczarki pokrojone w plasterki
1 gałązka pietruszki - posiekana
tłuszcz do smażenia
sól
1. etap
zrobione
Aby przygotować farsz, połącz w misce wątróbkę, cebulę, mielone mięso i żółtka.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Dodaj posiekaną szałwię i natkę pietruszki, majeranek oraz pieprz i sól. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Kaczkę natrzyj dobrze w środku solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wypełnij jej wnętrze farszem, a następnie zaszyj kuper i szyję. Natrzyj ją pieprzem i solą z zewnątrz.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do dużego rondla (typu cocotte) z odrobiną zimnego tłuszczu wrzuć boczek i podpraż go lekko, a potem włóż kaczkę i zrumień ją na złoto ze wszystkich stron przez 20-30 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wyjmij na chwilę z rondla kaczkę i boczek, wylej tłuszcz i znów umieść w nim mięso z boczkiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Dolej wino i bulion, nakryj i wstaw na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W tym czasie przygotuj sos.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Rozgrzej tłuszcz na patelni.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Wrzuć rzodkiew i podgrzewaj na mocnym płomieniu przez 3-4 minuty.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Dodaj marynowaną cebulkę, a za chwilę cukier puder. Gdy warzywa się zrumienią na złoto, przełóż je do miski.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Pieczarki wrzuć na patelnię bez tłuszczu, posól lekko i podsmaż.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Następnie dodaj kurki i również je podsmaż. Przełóż grzyby do miski z warzywami.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Upieczoną kaczkę wyjmij z rondla i przykryj folią aluminiową.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Usuń z naczynia nadmiar tłuszczu, ktory wytopił się z kaczki i postaw je na ogniu.
zaznacz jako zrobione
16. etap
zrobione
Dodaj przygotowane grzyby i warzywa oraz liść laurowy. Gotuj przez ok.10 minut.
zaznacz jako zrobione
17. etap
zrobione
Następnie zabiel sos śmietaną.
zaznacz jako zrobione
18. etap
zrobione
Dopraw go solą i pieprzem, posyp posiekaną natką. Kaczkę podawaj z warzywami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min