
Grillowane szaszłyki z kurczaka
danie dla 4 osób
czas przygotowania
40 min
czas
przyrządzenia
6 min
2 piersi kurczaka, najlepiej zagrodowego, pokrojonego w grubą kostkę
Marynata:
4 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 łyżka posiekanego swieżego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej trybuli ogrodowej
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
starta skórka z jednej cytryny
5 łyżek tłuszczu do smażenia
200 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz
Sałata:
połowa papryki pokrojonej w drobną kostkę
1. etap
zrobione
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i włóż do niej kurczaka. Odstaw do lodówki na minimum pól godziny.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W tym czasie przygotuj sałatkę - wymieszaj wszystkie składniki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Rozgrzej grilla do 200°C.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Zamarynowanego kurczaka powbijaj na szpikulce i grilluj z każdej strony ok. 2 - 3 minuty. Możesz kurczaka podlewać marynatą w trakcie grillowania.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Gotowe szaszłyki układaj na talerzu razem z sałatką. Możesz delikatnie szaszłyki skropić pozostałą marynatą i posypać posiekanymi orzechami brazylijskimi.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min