
Grillowane żeberka z kukurydzą
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
35 min
sól
tłuszcz do smażenia
Oliwa przyprawowa do kukurydzy:
1 płaska łyżeczka ziaren kardamonu
sól
3 - 4 łyżki tłuszczu do smażenia
1. etap
zrobione
Rozgrzej grilla do 200°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Połóż na grilla wcześniej namoczoną kukurydzę na 15 - 20 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas ją obrócić.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do płaskiego naczynia wlej tłuszcz do smażenia i obtocz w niej żeberka.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Żeberka posyp z każdej strony kuminem i starannie wmasuj go w mięso, a następnie posól.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do naczynia wsyp cukier i znowu obtocz w nim mięso.
Od strony kości posyp mięso papryką, a następnie połóż mięso na grillu, wlaśnie kością do dołu. Grilluj ok. 30 minut, pamiętając o obracaniu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
W moździerzu wymieszaj suche składniki oliwy smakowej i ucieraj do uzyskania konsystencji pudru. Następnie dodaj sok z limonki i tłuszcz.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wyjmij na chwilę kukurydzę z grilla, zdejmij liście i posmaruj ją z każdej strony oliwą smakową. Włóż jeszcze na ok. 5 minut na grilla.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wyjmij żeberka i daj im trochę odpocząć na kratce. Następnie pokrój żeberka w grube plastry, posyp papryką.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Podawaj z kukurydzą, możesz udekorować danie świeżym oregano lub tymiankiem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min