1. etap

zrobione

Pokrojone gruszki włóż do miski i polej sokiem z cytryny, lekko wymieszaj. Oprósz cynamonem, wymieszaj ponownie i wstaw do lodówki.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Na zimną patelnię wysyp posiekany piernik i postaw ją na średni płomień. Upraż piernik bez tłuszczu ze wszystkich stron, by wysuszyć go i wzmocnić aromat przypraw. Uważaj, by nie przypalić. Następnie posiekaj piernik raz jeszcze.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Ser wymieszaj z imbirem oraz brązowym cukrem i utrzyj na gładko.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Na dnie pucharka lub szklanki ułóż warstwę serka mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego. Potrząśnij, by ser się wyrównał. Przykryj warstwą gruszek. Wsyp pokruszony piernik, tworząc trzecią warstwę.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Powtórz układanie warstw w tej samej kolejności. Wierzch udekoruj serkiem. Połóż na nim plasterek marynowanego imbiru.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Kilka imbirowych płatków pokrój w paski o szerokości 1 cm i ułóż je tak, by końce kolejnych kawałków zachodziły na poprzednie, tworząc jeden długi pasek. Zroluj go ściśle w różyczkę i ustaw na płatku imbiru w pucharku.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym

4 osób

16 min

tartaletki

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami

4 osób

60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem

6 osób

405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami

Brownies z bitą śmietaną i owocami

6 osób

50 min

Karaibski deser bananowy

Karaibski deser bananowy

4 osób

15 min

Brzoskwiniowy flan

Brzoskwiniowy flan

6 osób

75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem

Daktylowa pychota z karmelowym sosem

6 osób

80 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem

4 osób

17 min