
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
danie dla 2 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
5 min
1. etap
zrobione
Pokrojone gruszki włóż do miski i polej sokiem z cytryny, lekko wymieszaj. Oprósz cynamonem, wymieszaj ponownie i wstaw do lodówki.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na zimną patelnię wysyp posiekany piernik i postaw ją na średni płomień. Upraż piernik bez tłuszczu ze wszystkich stron, by wysuszyć go i wzmocnić aromat przypraw. Uważaj, by nie przypalić. Następnie posiekaj piernik raz jeszcze.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Ser wymieszaj z imbirem oraz brązowym cukrem i utrzyj na gładko.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na dnie pucharka lub szklanki ułóż warstwę serka mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego. Potrząśnij, by ser się wyrównał. Przykryj warstwą gruszek. Wsyp pokruszony piernik, tworząc trzecią warstwę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Powtórz układanie warstw w tej samej kolejności. Wierzch udekoruj serkiem. Połóż na nim plasterek marynowanego imbiru.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Kilka imbirowych płatków pokrój w paski o szerokości 1 cm i ułóż je tak, by końce kolejnych kawałków zachodziły na poprzednie, tworząc jeden długi pasek. Zroluj go ściśle w różyczkę i ustaw na płatku imbiru w pucharku.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
A może coś zupełnie innego?

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min