Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
danie dla 4 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
10 min
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
sól i cukier do smaku
tłuszcz do smażenia
Na panierkę:
2 jajka roztrzepane z łyżką wody
Na purée:
½ pęczka natki pietruszki – posiekanej
Na sałatkę:
1. etap
zrobione
Rozpocznij od wstawienia ziemniaków do gotowania.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Fasolkę szparagową ugotuj, a następnie zahartuj w zimnej wodzie, odsącz i wymieszaj z pokrojonymi pomidorami oraz odrobiną ich zalewy. Odstaw.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Z piersi indyka wykrój 4 filety. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i odrobiną cukru.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jajo roztrzepane z wodą wymieszaj z sosem pomidorowym, pastą chili i zestem z cytryny. W otrzymanej mieszance zanurz kotlety, a następnie obtocz je w mące, ponownie w jajku, potem w bułce tartej, znów w jajku i w bułce.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Patelnię napełnij do połowy tłuszczem i rozgrzej go mocno. Włóż kotlety i usmaż je na złoty kolor. Następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu i odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika rozgrzanego do 90°).
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Ziemniaki odcedź, dodaj mleko oraz masło i wymieszaj wszystko na gładką masę.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przełóż purée na talerz, dodaj sałatkę z fasolki i pomidorów oraz kotlecika. Udekoruj całość natką pietruszki
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Omlet chiński
4 osób
25 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min
Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min