
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
danie dla 6 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
45 min
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Obrane ziemniaki wrzuć do gotującej wody na 10 minut (powinny dopiero zaczynać mięknąć).
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Następnie wyjmij je, osusz i pokrój cienko krajalnicą lub odpowiednim ostrzem tarki.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wysmaruj masłem blaszkę o średnicy 18 cm. Jej dno pokryj częścią pokrojonych ziemniaków. Przypraw.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Posyp krążkami cebuli, następnie serem i tymiankiem. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, cebuli, sera i tymianku. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników, kończąc na serze i przyprawach.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dociśnij całość (choć zapiekanka wydaje się gruba, zmniejszy objętość podczas pieczenia).
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej śmietanę.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika na 35 - 45 min.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Następnie wyjmij i pozostaw, by lekko ostygła.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Przełóż na talerz i pokrój na kawałki jak ciasto. Podawaj z kilkoma listkami sałaty.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min