
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
danie dla 4 osób
czas przygotowania
70 min
czas
przyrządzenia
15 min
Na 12 bułeczek:
sól
1. etap
zrobione
Podgrzej lekko mleko, a następnie, mieszając je, wrzuć drożdże oraz roztrzepane jajko.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Przesiej do miski mąkę z solą. Włącz mikser na delikatne obroty i, miksując, wlewaj do mąki mleko z drożdżami i jajkiem.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i starannie wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, obtocz ją w mące i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (ok. 20 minut)
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na patelni upraż sezam i przesyp go do miseczki. Do drugiej miseczki wsyp mak.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat. Oprósz je mąką ze wszystkich stron i ugnieć, uderzając w nie dłonią.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Następnie podziel nożem na 12 równych kawałków. Uformuj z nich kulki, zwilż je wodą i obtocz 6 w maku i 6 w sezamie.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Ułóż kulki na pergaminie i zostaw na 40 minut, by wyrosły pod ściereczką. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Piecz bułeczki przez 15 minut.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Omlet chiński
4 osób
25 min
A może coś zupełnie innego?

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min