Chili con carne
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
35 min
1 kg czerwonej fasoli konserwowej
1 duża cebula lub 2 średnie – pokrojone w piórka
7 średnich pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę
1 szklanka koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kosteczkę
1 średnia zielona ostra papryczka jalapeno – posiekana
1. etap
zrobione
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzuć wołowinę.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Mieszaj i rozcieraj mięso widelcem, by pozbyć się grudek.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Gdy będzie podprażone, przełóż je do miski. W garnku zaś zeszklij na odrobinie tłuszczu cebulę.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Następnie dosyp pokrojoną paprykę i podgrzewaj przez kilka minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dorzuć czosnek oraz pomidory i mieszaj je drewnianą łyżką, aby się rozpadły.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dolej koncentrat pomidorowy i piwo.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Kiedy pomidory zmiękną, dorzuć papryczkę jalapeno i gotuj wszystko przez 5 minut.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Następnie dołóż wcześniej przygotowaną wołowinę, dopraw kminkiem i łyżką oregano oraz łyżką chili (lub pieprzu Cayenne).
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Wymieszaj składniki, przykryj garnek i duś przez pół godziny, aż mięso wchłonie sos pomidorowy.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Dodaj wówczas fasolę, nakryj garnek i gotuj jeszcze przez 5 minut.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Chili con carne podaj z plackami tortilli lub z chlebem. Będzie pyszne również odgrzane następnego dnia.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min