Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
24 min
1. etap
zrobione
Cebulę zeszklij w rondelku przez około 10 minut, ale nie zrumień jej. Dorzuć kiszoną kapustę, wlej cydr i duś pod przykryciem przez 5 minut na wolnym ogniu.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Obrane szalotki wrzuć na roztopiony tłuszcz do drugiego rondelka i podgrzewaj przez 5 minut, nie przyrumieniając ich. Wsyp cukier, dopraw i pozwól im się skarmelizować. Następnie wlej czerwone wino i redukuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Odwracaj szalotki co jakiś czas. Sos powinien się zagęścić, a szalotki zmięknąć.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W tym czasie na gorącej patelni przygotuj 4 steki z sandacza: opiekaj je na tłuszczu przez 3 minuty z każdej strony.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Podając, ułóż sandacza na warstwie kapusty, dorzuć szalotki i skrop całość sosem. Udekoruj kilkoma listkami natki pietruszki.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min