Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami

danie dla 4 osób

czas przygotowania
30 min

czas przyrządzenia
24 min

1. etap

zrobione

Cebulę zeszklij w rondelku przez około 10 minut, ale nie zrumień jej. Dorzuć kiszoną kapustę, wlej cydr i duś pod przykryciem przez 5 minut na wolnym ogniu.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Obrane szalotki wrzuć na roztopiony tłuszcz do drugiego rondelka i podgrzewaj przez 5 minut, nie przyrumieniając ich. Wsyp cukier, dopraw i pozwól im się skarmelizować. Następnie wlej czerwone wino i redukuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Odwracaj szalotki co jakiś czas. Sos powinien się zagęścić, a szalotki zmięknąć.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

W tym czasie na gorącej patelni przygotuj 4 steki z sandacza: opiekaj je na tłuszczu przez 3 minuty z każdej strony.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Podając, ułóż sandacza na warstwie kapusty, dorzuć szalotki i skrop całość sosem. Udekoruj kilkoma listkami natki pietruszki.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków

6 osób

45 min

mule

Mule po marynarsku

2 osoby

46 min

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Karp po laotansku

Karp po laotańsku

4 osób

45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

4 osób

21 min

Dyniowy krem z łososiem

4 osób

30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne

4 osób

30 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów

4 osób

40 min