
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
danie dla 1 osób
czas przygotowania
50 min
czas
przyrządzenia
20 min
1. etap
zrobione
Kurczaka zamarynuj przez 30 minut w marynacie z soku z cytryn, 2 łyżek oliwy z oliwek, pokruszonego listka laurowego i rozgniecionego ząbka czosnku.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Jedną z cytryn obierz tak, by uzyskać cieniutkie wstążeczki z żółtej części skórki (tzw. "zest" z jęz. ang.). Zanurz je w zimnej wodzie, doprowadź do wrzenia i gotuj przez dwie minuty. Następnie wypłucz w zimnej wodzie, odsącz. Posiekaj skórkę, kapary, ząbek czosnku, czerwony pieprz i natkę pietruszki. Podgrzej wszystko w rondlu razem z czterema łyżkami oliwy.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Zagotuj posoloną wodę z listkiem laurowym i przez 20 minut gotuj w niej ryż.
Mięso kurczaka odsącz i nabij na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami cytryny. Następnie zrumień szaszłyki przez około 10 minut w piekarniku z grillem lub na patelni grillowej.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na talerzach ułóż ryż, na nim zaś szaszłyki. Polej sosem z kaparami i skórką cytryny i podaj od razu, by nie wystygło.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min