Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
danie dla 6 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
90 min
1. etap
zrobione
Głęboką formę (25 cm średnicy) posmaruj masłem i obsyp cukrem. Na jej dnie ułóż gruszki.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wymieszaj w misce 3 jajka i 150 g cukru, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia, na koniec zaś dolej mleko i olej oraz aromat waniliowy. Wymieszaj. Masę wylej na gruszki i piecz przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 10 min.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Przygotuj glazurę: rozpuść 120 g masła, 2 jajka połącz z 100 g cukru, a następnie wlej roztopione masło, dokładnie mieszając, by składniki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Glazurę wylej na ciasto i piecz je jeszcze przez 20 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
W rondelku podgrzej śmietankę i rozpuść w niej masę krówkową. Pozwól, by się razem zagotowały, a następnie dobrze ubij.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Fondant podawaj razem z karmelem z masy krówkowej.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min
Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
A może coś zupełnie innego?
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min