
Quinoa z grilowanym bakłażanem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
20 min
350 g quinoa (komosa ryżowa) ugotowanego według przepisu z opakowania
1 bakłażan pokrojony w plastry o grubości 1 cm
1 czerwona papryka przekrojona na pół i pozbawiona gniazda nasiennego
1 zielona papryka przekrojona na pół i pozbawiona gniazda nasiennego
1 pęczek szczypiorku (pokrojony)
200 g serka typu bałkańskiego (możesz użyć również sera twarogowego wielokrotnie mielonego)
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Przygotowane warzywa wrzuć do miski, skrop oliwą, posól, popieprz i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Upiecz je na grillu lub w piekarniku z grillem, obróć w połowie pieczenia. Skrop sokiem z połowy cytryny.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wymieszaj biały ser z pozostałym sokiem z cytryny i pokrojonym szczypiorkiem, posól i popieprz.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wstaw do lodówki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wymieszaj quinoę i grillowane warzywa. Podaj gorące z zimnym sosem serowym.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min
A może coś zupełnie innego?

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min

Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min