Japońska tempura z kwiatów cukinii
danie dla 2 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
3 min
1. etap
zrobione
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtko i szczyptę soli. Powoli wlewaj wodę i mieszaj ciasto pałeczkami, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zanurz warzywa w cieście i smaż w gorącym oleju (160-180°C) ok. 2 - 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wyjmij i połóż na chwilę na ręczniku papierowym, lub na kratce aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Do gorącego tłuszczu na chwilę wrzuć natkę pietruszki, odsącz z tłuszczu, posól i udekoruj nią tempurę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
A może coś zupełnie innego?
Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min