
Karp po laotańsku
danie dla 4 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
20 min
2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i pofiletowane
6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
20 dag zielonej fasoli szparagowej lub surowej „fasoli kilometrowej”, pokrojonej na kawałki
1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
3 ostre papryczki chili bez pestek (np. „oko ptaka”)
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
1 łyżeczka sosu rybnego nioc mam lub nam pla
tłuszcz do smażenia
1. etap
zrobione
Posól filety. Nie musisz doprawiać ich pieprzem, bo chili doda ostrości.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na patelni bardzo mocno rozgrzej tłuszcz. Jeśli tłuszcz nie będzie dostatecznie gorący, ryba przywrze do dna.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Usmaż filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry (w przeciwnym wypadku ryba brzydko się wygnie).
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Następnie przełóż filety na talerz. Możesz wstawić je do letniego piekarnika, by nie wystygły.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wrzuć cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty. Zeszklij ją. Następnie dorzuć fasolkę i galangal. Podsmaż, aż fasola będzie „al dente”.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dołóż pokrojone pomidory i gotuj wszystko przez 3 - 4 minuty. Unikaj częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej sos ostrygowy. Zamieszaj i spróbuj, czy potrawa jest dość słona. Jeśli nie, dodaj łyżeczkę sosu rybnego.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Dopraw sokiem z limonki i dodaj listki mięty i kolendry ( w całości lub grubo pokrojone).
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Przelej sos do miseczki, ułóż na nim rybę i ozdób listkami ziół.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min