
Pilaw z quinoa z rybą
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
4 filety z białej ryby (np. sola, dorsz)
1 koszyczek pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Składniki na pesto:
sól, pieprz
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pomidory włóż do naczynia do zapiekania, posyp solą , pieprzem, tymiankiem, skrop łyżką oliwy i wstaw do piekarnika na 20 minut.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Odmierz 2,5 raza więcej wody niż stanowi objętość ryżu i quinoą. Zagotuj ją.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
W rondlu rozgrzej odrobinę tłuszczu i zrumień cebulę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dodaj pokrojony seler naciowy i czosnek, następnie orzeszki piniowe, wreszcie kminek.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Mieszaj na ogniu przez około 2 minuty. Wsyp ryż z quinoą i smaż, mieszając, jeszcze 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej odmierzoną wcześniej wodę. Posól i popieprz. Gotuj 20 minut na średnim ogniu, aż woda zostanie wchłonięta.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Zgaś ogień, pozostaw na 5 minut, spulchnij widelcem.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dodaj pomidory.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Składniki na pesto zmiksuj, ale nie na gładko.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Posolone i oprószone pieprzem filety ryby upiecz w piekarniku przez ok. 10-15 minut (w zależności od ich wielkości).
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Upieczoną rybę polej pesto i podaj z pilawem z quinoą.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
A może coś zupełnie innego?

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min