
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
danie dla 2 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
15 min
Na klopsiki
kilka gałązek koperku, pietruszki i kolendry
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sos
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
Na sałatkę
12 pomidorków cherry pokrojonych na ćwiartki
½ ogórka zielonego pokrojonego w półtalarki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
Na dressing
1 ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżka wody
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Do mielonej cielęciny dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, białko z jajka, posiekane zioła (koperek, pietruszkę i kolendrę), pokruszoną bryndzę oraz sól i pieprz.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Zwilż dłonie oliwą i formuj klopsiki.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na patelni rozgrzej tłuszcz, włóż klopsiki i zrumień je ze wszystkich stron.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Przełóż klopsiki na talerz.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Do tłuszczu z klopsików wrzuć posiekany koperek i ziarenka czerwonego pieprzu. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Otrzymanym sosem polej klopsiki.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Miód, musztardę, ocet, curry i czosnek włóż do miseczki i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Powoli dodawaj oliwę, nie przerywając mieszania.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Powstałą emulsję połącz z łyżką wody, dopraw solą i pieprzem i wylej na sałatę i pokrojone warzywa.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Klopsiki podawaj z sałatką.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Chili con carne
4 osób
50 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min

Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min