1. etap

zrobione

Do mielonej cielęciny dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, białko z jajka, posiekane zioła (koperek, pietruszkę i kolendrę), pokruszoną bryndzę oraz sól i pieprz.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Zwilż dłonie oliwą i formuj klopsiki.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Na patelni rozgrzej tłuszcz, włóż klopsiki i zrumień je ze wszystkich stron.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Przełóż klopsiki na talerz.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Do tłuszczu z klopsików wrzuć posiekany koperek i ziarenka czerwonego pieprzu. Wymieszaj.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Otrzymanym sosem polej klopsiki.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

Miód, musztardę, ocet, curry i czosnek włóż do miseczki i wymieszaj.

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Powoli dodawaj oliwę, nie przerywając mieszania.

zaznacz jako zrobione

10. etap

zrobione

Powstałą emulsję połącz z łyżką wody, dopraw solą i pieprzem i wylej na sałatę i pokrojone warzywa.

zaznacz jako zrobione

11. etap

zrobione

Klopsiki podawaj z sałatką.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

4 osób

70 min

Chili con carne

Chili con carne

4 osób

50 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi

4 osób

30 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku

4 osób

45 min