
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
danie dla 3 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
90 min
Do jagnięciny
4 combry z jagnięciny pokrojone w grubą kostkę
tłuszcz do smażenia
125 ml wody
Na kaszę
30 dag kaszy bulgur (ewentulnie kuskus)
2 duże cebule pokrojone w drobną kosteczkę
tłuszcz do smażenia
0,5 l gorącej wody
1. etap
zrobione
Jeśli nie masz naczynia tajine, użyj zwykłego garnka z przykrywką.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej w nim mocno tłuszcz, wrzuć pokrojone mięso i zrumień je.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posyp rozgniecionymi w moździerzu nasionami kolendry i kminkiem oraz kurkumą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Dorzuć migdały, morele, miód oraz płatki lawendy (zostaw część kwiatków do dekoracji dania).
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wlej wodę i odskrob z dna naczynia to, co przywarło.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wymieszaj składniki.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przykryj i duś przez 75 minut na minimalnym płomieniu, uważając by nic się nie przypaliło.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W drugim garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dosyp rodzynki i cynamon.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Gdy rodzynki lekko spęcznieją, wrzuć kaszę i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Dopraw pieprzem.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Wlej gorącą wodę, dobrze wymieszaj składniki i przykryj garnek.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Duś 15 minut, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Na talerzu ułóż kaszę, na środku, w zagłębieniu w kaszy umieść tajine i przystrój wszystko kwiatkami lawendy.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min