Tortilla z kabaczka i sera owczego
danie dla 4 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
20 min
50 g tartego sera owczego (manchego, etc….)
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na Vinaigrette:
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Umyj i osusz sałatę. Odetnij końce kabaczków, umyj i obierz warzywo, pokrój na plastry.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zrumień je na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu, posól i popieprz.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W misce ubij jajka z solą i pieprzem, dodaj starty ser i zrumienione kabaczki. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Przygotowaną masę wlej na rozgrzana patelnię z tłuszczem. Najpierw smaż na żywym ogniu, mieszając. Gdy masa zacznie się ścinać, przestań mieszać.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Opiekaj na delikatnym ogniu przez około 3-4 minuty.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Przełóż tortillę na talerz, odwróć i zsuń na patelnię, by opiec ją z drugiej strony.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wszystkie składniki vinaigrette wymieszaj dokładnie widelcem w miseczce.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wyjmij tortillę na talerz. Podaj ciepłą, z sałatką ze świeżych pomidorów z sosem vinaigrette.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min
Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min