
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
danie dla 2 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
5 min
1. etap
zrobione
Pokrojone gruszki włóż do miski i polej sokiem z cytryny, lekko wymieszaj. Oprósz cynamonem, wymieszaj ponownie i wstaw do lodówki.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na zimną patelnię wysyp posiekany piernik i postaw ją na średni płomień. Upraż piernik bez tłuszczu ze wszystkich stron, by wysuszyć go i wzmocnić aromat przypraw. Uważaj, by nie przypalić. Następnie posiekaj piernik raz jeszcze.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Ser wymieszaj z imbirem oraz brązowym cukrem i utrzyj na gładko.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na dnie pucharka lub szklanki ułóż warstwę serka mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego. Potrząśnij, by ser się wyrównał. Przykryj warstwą gruszek. Wsyp pokruszony piernik, tworząc trzecią warstwę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Powtórz układanie warstw w tej samej kolejności. Wierzch udekoruj serkiem. Połóż na nim plasterek marynowanego imbiru.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Kilka imbirowych płatków pokrój w paski o szerokości 1 cm i ułóż je tak, by końce kolejnych kawałków zachodziły na poprzednie, tworząc jeden długi pasek. Zroluj go ściśle w różyczkę i ustaw na płatku imbiru w pucharku.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
A może coś zupełnie innego?

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min