
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
30 min
1 kg wytrybowanej i pokrojonej w kostkę polędwicy wieprzowej
1 papryka zielona pokrojona w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
5 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
sól i pieprz
Marynata do mięsa:
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
125 ml tłuszczu do smażenia
1. etap
zrobione
Polędwicę włóż do marynaty na minimum pół godziny, najlepiej całą noc.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pieczarki, baklażana i cukinię polej tłuszczem do smażenia, posyp ziołami prowansalskimi i popieprz. Połóż warzywa na grillu, pilnując aby się nie spaliły, potem odłóż na bok.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Paprykę dodaj do mięsa pod koniec marynowania.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grillowania zacznij nabijać naprzemiennie mięso i paprykę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Połóż szaszłyki na grillu na ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Gotowe szaszłyki możesz podawać na drewnianej desce, razem z grillowanymi warzywami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min

Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min

Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min