1. etap

zrobione

Umyj i osusz kolendrę. Odłóż 3 gałązki. Z reszty oberwij liście i posiekaj.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

W rozgrzanym rondlu z niewielka ilością tłuszczu zrumień posolone i popieprzone kawałki kurczaka. Gdy będą dobrze przyrumienione, wyjmij je, a na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż na złoty kolor, mieszając przez 3 minuty na dość żywym ogniu.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Włóż ponownie kurczaka do rondla, przypraw kurkumą, curry i nasionami kolendry, posól i popieprz. Dorzuć paprykę, posiekaną kolendrę, oliwki, orzechy nerkowca i ćwiartki cytryn oraz olej arachidowy. Dobrze zamieszaj. Dolej 200 ml wody, przykryj i duś na średnim ogniu przez półtorej godziny.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Podawaj bardzo gorące, przystroiwszy gałązkami kolendry, z ziemniakami gotowanymi na parze lub z kaszą kuskus.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole

Pierożki z kurczakiem w rosole

4 osób

120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

2 osoby

45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

4 osób

145 min

grillowane szaszłyki z kurczaka

Grillowane szaszłyki z kurczaka

4 osób

46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

4 osób

60 min

A może coś zupełnie innego?

Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem

Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem

4 osób

30 min

sezamowe-i-makowe-buleczki-maslane

Sezamowe i makowe bułeczki maślane

4 osób

85 min

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami

4 osób

54 min

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo

4 osób

30 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone.

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone

4 osób

30 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem

4 osób

45 min

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem

1 osoba

70 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi

4 osób

30 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

4 osób

145 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku

4 osób

45 min

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym

4 osób

60 min

Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami

Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami

6 osób

105 min