Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
tluszcz do smażenia
Na jajka w koszulkach:
1 l wody
1. etap
zrobione
Umyj i oczyść szpinak z ogonków. Obierz i posiekaj szalotkę. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzuć szalotkę i pokrojonego w kostkę pomidora, by odparowały i zmiękły.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Dosyp soczewicę i wlej 375 ml wody z listkiem laurowym. Przykryj i duś 20 minut na granicy wrzenia, zaś na trzy minuty przed końcem gotowania soczewicy, wyjmij listek laurowy, dodaj szpinak i zamieszaj. Odstaw na bok.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Polędwiczki z dorsza obtocz w curry, soli, pieprzu i łyżce oliwy. Włóż do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku na 8-10 minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Przygotuj jajka w koszulkach. W tym celu zagotuj wodę z octem i włóż delikatnie jedno po drugim bez skorupek na 3 minuty. Woda nie powinna wrzeć, ale lekko drgać. Gotowe jajka wyjmij ostrożnie i odsącz na papierze.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min