
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
15 min
1. etap
zrobione
Zagotuj litr posolonej wody. Ugotuj w niej szparagi (5 minut), odsącz je i schłódź w zimnej wodzie, by były jędrne.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zagotuj wodę i ugotuj jajka przez 6-8 minut w zależności od ich wielkości.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wystudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Szczypiorek posiekaj, połowę wymieszaj z serkiem wiejskim.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do salaterki wlej ocet balsamiczny i oliwę, dołóż połowę musztardy, posól i popieprz. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Do sosu wrzuć pokrojony seler, szpinak oraz kiełki i wymieszaj. Na sałatce ułóż jajka, szparagi i serek wiejski. Posyp ziarnami gorczycy z musztardy i szczypiorkiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Podaj od razu, najlepiej z kromką chleba.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min

Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min

Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min