Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
24 min
1. etap
zrobione
Cebulę zeszklij w rondelku przez około 10 minut, ale nie zrumień jej. Dorzuć kiszoną kapustę, wlej cydr i duś pod przykryciem przez 5 minut na wolnym ogniu.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Obrane szalotki wrzuć na roztopiony tłuszcz do drugiego rondelka i podgrzewaj przez 5 minut, nie przyrumieniając ich. Wsyp cukier, dopraw i pozwól im się skarmelizować. Następnie wlej czerwone wino i redukuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Odwracaj szalotki co jakiś czas. Sos powinien się zagęścić, a szalotki zmięknąć.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W tym czasie na gorącej patelni przygotuj 4 steki z sandacza: opiekaj je na tłuszczu przez 3 minuty z każdej strony.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Podając, ułóż sandacza na warstwie kapusty, dorzuć szalotki i skrop całość sosem. Udekoruj kilkoma listkami natki pietruszki.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min
Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min