1. etap

zrobione

Ryż przełóż do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Formuj placuszki o średnicy ok. 10 cm, grube na wysokość jednego palca. Piecz je na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na średnim ogniu ok. 2 min z jednej strony. Zdejmując z patelni, połóż na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wstaw do nagrzanego piekarnika (70°C), żeby pozostały ciepłe.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Mięso z kurczaka, czosnek, cebulę, kolendrę, sos rybny, żółtka i imbir wymieszaj w misce.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Pokrusz makaron ryżowy i wsyp do głębokiego naczynia.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Z mięsa uformuj klopsiki, obtocz je w makaronie ryżowym i usmaż w woku lub frytkownicy na złoty kolor.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Podgrzej sos słodko-kwaśny na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Dodaj do niego czosnek. Wymieszaj.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Klopsiki serwuj gorące z placuszkami ryżowymi. Sos podaj osobno.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole

Pierożki z kurczakiem w rosole

4 osób

120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

2 osoby

45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

4 osób

145 min

grillowane szaszłyki z kurczaka

Grillowane szaszłyki z kurczaka

4 osób

46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

4 osób

60 min