Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku

danie dla 4 osób

czas przygotowania
15 min

czas przyrządzenia
30 min

1. etap

zrobione

Pokrój mięso w cienkie plastry.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

W woku rozgrzej tłuszcz. Dodaj czerwoną pastę curry. Zamieszaj. Wlej trochę mleczka kokosowego. Gotuj, aż zredukujesz objętość o połowę.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Następnie wrzuć plastry wołowiny i smaż 3 minuty.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Wlej pozostałe mleczko kokosowe i gotuj, aż mięso stanie sie miękkie. 

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Dodaj cukier oraz sos nuoc mam i jeszcze przez kilka minut podgrzewaj na wolnym ogniu.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Tuż przed podaniem wrzuć listek kaffiru i oprósz posiekaną kolendrą.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Podawaj z ryżem jaśminowym.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

4 osób

70 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat

2 osoby

40 min

Chili con carne

Chili con carne

4 osób

50 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi

4 osób

30 min