Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
40 min
Na perliczkę:
1 perliczka podzielona na części
garść obranych orzechów włoskich
tłuszcz do smażenia
1,5 l wody
sól i pieprz
Na zapiekankę:
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Mięso perliczki podziel, odkrój udka i piersi. Korpus wykorzystaj, by przygotować szybki bulion, którego użyjesz do duszenia mięsa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W tym celu obierz i pokrój na mniejsze kawałki seler naciowy, marchewkę i cebulę, przesmaż je przez chwilę, po czym dodaj korpus z perliczki i zalej wszystko zimną wodą. Gotuj ok. 40 min.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do rozgrzanego tłuszczu dodaj boczek. Obsmaż mięso perliczki.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wlej cydr i połowę bulionu (resztę możesz zużyć do zapiekanki kalafiorowej). Posól i popieprz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Następnie dodaj połowę winogron i orzechów. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Jeśli sosu jest zbyt dużo, zredukuj go, a następnie zabiel śmietaną. Przed podaniem dodaj resztę winogron.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Perliczkę serwuj polaną sosem i posypaną orzechami.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W lekko posolonej wodzie ugotuj przez 10 minut różyczki kalafiora. Odcedź.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Następnie zrumień je lekko na odrobinie tłuszczu. Odstaw.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Posiekaj drobno cebulę, zeszklij ją, a potem oprósz mąką i upraż przez 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Mieszając cały czas, wlej bulion. Dopraw. Gotuj około 5 minut.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos się zagęści.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, ułóż w nim różyczki kalafiora i zalej sosem cebulowym.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Posyp bułką tartą i zapiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Podawaj od razu!
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
A może coś zupełnie innego?
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min